T

Termenul: Test antigen

Dezinformarea: Testele antigen dau rezultate false, astfel, și sucul de portocale ”iese” pozitiv

Explicația: Este un fals. Testele antigen trebuie făcute conform instrucțiunilor, în caz contrar, rezultate lor nu sunt corecte.

Termenul: Test PCR

Dezinformarea: Testele PCR nu detectează infecția activă SARS-COV-2.

Explicația: Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, afirmația că testul PCR nu poate detecta infecția activă este un fals. De fapt, testul PCR este o metodă de sinteză, care constă din amplificarea materialului genetic în vitro, adică în eprubete, nu în organismul uman, pentru a detecta anumite gene de interes sau un anumit microorganism, un patogen. Ceea ce putem obține prin testul PCR este evidențierea microbului care a cauzat boala, chiar dacă acest microb este într-o cantitate foarte mică.

Termenul: Termoscaner/Termometru

Dezinformarea: Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii.

Explicația: Afirmații false transmise de resurse cu profil religios, dar și în rețele sociale, unde oamenii sunt îndemnați să nu accepte să li se măsoare febra cu termometre digitale. De fapt, termometrele electronice actuale, cu sau fără fascicul laser, inclusiv cele utilizate în unitățile comerciale, nu prezintă pericol pentru sănătatea omului, adică sunt inofensive. Cu ajutorul unor microsenzori foarte sensibili, ele înregistrează emisia termică infraroșie, care este răspândită de către anumite porțiuni ale corpului.