S

Termenul: Săpun negru

Dezinformarea: Pentru a evita infectarea, înainte de a ieși din casă, trebuie să „săpunim” nările cu săpun negru.

Explicația: Este un remediu fals. Potrivit OMS, nu s-a demonstrat că spălarea regulată a nasului poate preveni infecțiile respiratorii. De asemenea, nu există dovezi că spălarea nasului cu săpun negru a protejat oamenii de infecțiile cu noul Coronavirus.

Termenul: Satanist/Antihrist

Dezinformarea: Vaccinul este o soluție satanistă.

Explicația: Este o afirmație falsă răspândită în special pe platforme cu profil religios de grupurile anti-vacciniste care consideră că serul pentru imunizare este anticreștin.

Termenul: Sputnik V

Dezinformarea: Vaccinul rusesc „Sputnik-V” este apreciat de OMS.

Explicația: Este un fals care a circulat în perioada dezvoltării vaccinurilor pentru a da credibilitate serului Sputnik V. În toate materialele la acest subiect, presa pro-Kremlin subestima și critica vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și lăuda serul rusesc Sputnik V. Acesta este de fapt un narativ al Federației Ruse, prin care se susține că ar lupta împotriva Coronavirusului mai eficient decât alte țări, ceea ce s-a demonstrat a fi speculații.

Termenul: Suc (de portocală)

Dezinformarea: Testele antigen dau rezultate false, astfel, și sucul de portocale ”iese” pozitiv

Explicația: Este un fals. Testele antigen trebuie făcute conform instrucțiunilor, în caz contrar, rezultate lor nu sunt corecte.