O

Termenul: Oculta

Dezinformarea: Oculta globalistă vrea să controleze lumea.

Explicația: Este același termen folosit de către conspiraționiști în adresa filantropilor Bill Gates, George Soros etc., âacuzați că vor să controleze omenirea, afirmații false fără argumente.

Termenul: Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Dezinformarea: OMS acționează mână în mână cu globaliștii.

Explicația: OMS - „Organizația Mondială a Sănătății” (sau WHO - acronimul în limba engleză a denumirii World Health Organization) cu sediul central la Geneva, Elveția, este o organizație internațională care are rolul de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob.

În perioada pandemiei, organizația a fost vizată în diverse teorii ale conspirațiilor, inclusiv că ar fi „oficiul sataniștilor” sau că „ar lucra mână în mână cu globaliștii”.Termenul: Omicron

Dezinformarea: Tulpina Omicron a fost creată înainte de pandemie.

Explicația: Afirmația falsă a devenit virală după ce unii internauți au menționat că numele Omicron a apărut mai înainte de pandemie, făcând trimitere la un joc online numit „Omikron: The Nomad Souls”. Tulpina Covid-19 numită Omicron, a fost raportată pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud în noiembrie 2021, însă jocul online a fost lansat Microsoft în 1999. Nu este nici o legătură dintre jocul online și această tulpină de Coronavirus.

Termenul: Oțet (de mere)

Dezinformarea: Oțetul de mere – un leac miraculos, soluție cu care trebuie pulverizată masca de protecție.

Explicația: Oțetul de mere sau alt lichid nu trebuie pulverizat pe mască. Recomandările actuale ale OMS spun că, atunci când folosim o mască, ea trebuie să fie întotdeauna uscată și curată.