M

Termenul: Magnetizare (magnet)

Dezinformarea: Vaccinul împotriva COVID-19 conține metale grele, care creează un câmp magnetic la locul vaccinării.

Explicația: Este un fals „argumentat” de videoclipuri în care apar oameni punându-și monede sau magneți pe piele și susțin că acestea se lipesc deoarece corpul a primit un vaccin împotriva COVID-19. Toate vaccinurile anti-Coronavirus aprobate pentru utilizare de urgență de către Agenția Europeană pentru Medicamente, nu conțin metale.

Termenul: Mască

Dezinformarea: Măștile de protecție sunt deșeuri periculoase și un „cocktail otrăvitor”, care provoacă senzații de arsură la nivelul ochilor, nasului și gâtului, tuse, dar și stări de vomă.

Explicația: Sunt informații false. Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), materialele pentru confecționarea măștilor sunt certificate, iar înainte de avizare, mostrele de produse sunt testate în funcție de materialul care stă la baza producerii produsului final, ca să nu provoace alergie sau iritație.

Termenul: Moderna

Dezinformarea: Vaccinul Moderna a fost produs „peste noapte”.

Explicația: Sunt speculații lansate despre vaccinurile Pfizer și Moderna. Serurile dezvoltate de BioNTech și Moderna au fost realizate în baza tehnologiei ARN mesager (ARNm) care „învață” corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anume pentru că studiau de mai mulți ani această tehnologie, BioNTech și Moderna au putut elabora atât de rapid vaccinul împotriva noului Coronavirus.