G

Termenul: 5G

Dezinformarea: Tehnologia 5G a provocat răspândirea noului Coronavirus

Explicația: Organizația Mondială a Sănătății dă asigurări că noul Coronavirus se răspândește de la persoanele infectate, nu prin undele radio.

Termenul: Ghimbir

Dezinformarea: Ghimbirul poate preveni sau vindeca infecțiile noului Coronavirus.

Explicația: Este un alt remediu fals. Nu există dovezi științifice că ghimbirul poate preveni sau vindeca infecțiile noului Coronavirus.

Termenul: Globalist

Dezinformarea: Globaliștii sau guvernul global dorește controlul total asupra omenirii.

Explicația: Globalist este un termen folosit de conspiraționiști care cred că politica economică și externă este planificată de grupurile de persoane într-un mod intenționat pentru a controla lumea.

Termenul: Grafen

Dezinformarea: Oxidul de grafen este o substanță periculoasă care se conține în vaccinul Pfizer .

Explicația: Afirmația că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech conține 99% oxid de grafen este falsă. Lista ingredientelor care se conțin în vaccinul Pfizer-BioNTech, aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamentele (EMA) si autorizat de Comisia Europeană, poate fi găsită în prospectul vaccinului – oxidul de grafen nu figurează în această listă. Niciunul din celelalte vaccinuri împotriva COVID-19, aprobate de EMA (Moderna, Janssen, AstraZeneca), la fel nu conțin oxid de grafen.

Termenul: Gripă

Dezinformarea: Nu există COVID-19, este o simplă răceală.

Explicația: Este o afirmație falsă, care a fost lansată la începutul pandemiei și anume că virusul COVID-19 este de fapt o gripă obișnuită. Deși au unele simptome comune cum ar fi: febră, cefalee, dureri musculare, dar și simptome ale căilor respiratorii superioare precum strănutul și tusea, gripa este diferită de infecția de COVID-19.