C

Termenul: Cancer (pulmonar)

Dezinformarea: Cancerul, în special cel pulmonar este cauzat de purtarea îndelungată a măștii de protecție.

Explicația: Este un fals apărut la începutul pandemiei. Experții în sănătate admit că masca poate îngreuna respirația, în special pentru persoanele cu afecțiuni ale aparatului respirator, dar nicidecum nu provoacă boli, cu atât mai mult de ordin oncologic.

Termenul: Cip

Dezinformarea: Implanturile cu microcip sporesc infecția de COVID-19.

Explicația: Este o acuzație falsă în contextul campaniei de discreditare a lui Bill Gates. Într-adevăr, la începutul perioadei de vaccinare, Gates, co-fondatorul cunoscutei companii Microsoft, a declarat că va ajuta la utilizarea „certificatelor digitale” cu înregistrări medicale, dar nu a spus că acestea ar fi sub formă de implanturi cu microcip.

Termenul: Coronavirus

Dezinformarea: _

Explicația: Coronavirusurile sau coronavirinele (Coronavirinae, numite și Orthocoronavirinae), abreviat CoV, sunt o subfamilie de virusuri din familia coronaviridelor. La sfârșitul lui decembrie 2019, a fost descoperit un nou Coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV-2) în Wuhan, China, care provoacă o pneumonie severă, iar în jurul acestei infecții s-au transmis multe falsuri și teorii ale conspirației.