B

Termenul: Bacterie

Dezinformarea: Noul Coronavirus este o bacterie și se tratează cu antibiotic.

Explicația: Este un fals. COVID-19 este provocat de un virus, iar antibioticele nu se utilizează în tratament, ele se prescriu rareori și doar dacă se demonstrează o infecție bacteriană concomitentă. Tratamentul anti-COVID-19 este adaptat și aprobat prin protocoale clinice locale și se stabilește în funcție de patologiile pacientului.

Termenul: Banană

Dezinformarea: Coronavirusul este importat din China împreună cu bananele.

Explicația: Afirmație falsă, virală în rețelele sociale la începutul pandemiei. Este o teorie a conspirației despre originea noii tulpini de Coronavirus care, potrivit cercetărilor de până acum, ar proveni din China. Nu a fost demonstrată afirmația că fructul de banană ar fi o sursă de infecție. La începutul pandemiei, din cauza acestei teorii ale conspirației, cultivatorii de banana au avut de suferit din cauza solicitării mici la export.

Termenul: Biolaborator

Dezinformarea: În biolaboratoarele finanțate de americani sunt inventate boli periculoase.

Explicația:

E un fals propagat de sursele media pro-Kremlin. De la începutul pandemiei s-au tot lansat scenarii că americanii ar dezvolta și finanța laboratoare secrete de arme biologice în țări precum Georgia, Ucraina și Moldova.

Termenul: Bill Gates

Dezinformarea: Bill Gates stă în spatele pandemiei și favorizează răspândirea noului Coronavirus.

Explicația: Fals. La începutul pandemiei, Bill Gates, unul dintre cei mai bogați oameni din lume și cunoscut filantrop, a devenit timp ținta unor campanii de discreditare, susținute de mai multe instituții media și bloguri din întreaga lume, de regulă afiliate diferitor organizații religioase, dar și de site-uri cu politică editorială pro-Kremlin. Gates era acuzat că ar sta în spatele pandemiei și ar favoriza răspândirea noului Coronavirus pentru că vrea să controleze omenirea prin „cipurile” care vor fi implantate împreună cu vaccinul anti-COVID-19, falsuri dezmințite de verificatorii de fapte.