A

Termenul: ADN

Dezinformarea: Structura ADN-uman se modifică în urma vaccinării împotriva COVID-19.

Explicația: Sunt afirmații speculative. Potrivit autorităților în sănătate publică, ingredientele vaccinurilor COVID-19 nu intră niciodată în nucleul celulei, locul unde se află ADN-ul. Prin urmare, aceste materiale nu interacționează cu ADN-ul persoanei imunizate și nu îl schimbă în vreun fel.

Termenul: Alcool concentrat

Dezinformarea: Consumul de alcool concentrat ajută la distrugerea virusului ce cauzează COVID-19.

Explicația: E un fals periculos. Consumul de alcool concentrat nu ucide virusul, în schimb, poate crește riscul afectării sănătății dacă o persoană se infectează cu noul Coronavirus, SARS-CoV-2. Alcoolul (de o concentrație minimă de 60%) poate fi utilizat în mod eficient doar pentru uz extern, pentru dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor obiectelor, dar nu are efect dezinfectant atunci când este administrat intern.

Termenul: ARN (mesager)

Dezinformarea: Vaccinurile cu ARN mesager pot provoca afecțiuni hepatice grave.

Explicația: Este o dezinformare. Potrivit cercetărilor medicale, Tehnologia ARN mesager (ARNm) „învață” corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. Anume pe această tehnologie se bazează serurile Pfizer și Moderna.

Termenul: Astra Zeneca

Dezinformarea: Vaccinul Astra Zeneca conține ingrediente pe bază de metal.

Explicația: Este unul din falsurile care au apărut la începutul campaniilor de vaccinare. Potrivit OMS, acest vaccin este autorizat și sigur pentru imunizarea împotriva COVID-19.

Termenul: Avort (spontan)

Dezinformarea: Vaccinurile COVID-19 provoacă avorturi spontane.

Explicația:

Este o dezinformare. Potrivit OMS, vaccinurile Covid-19 nu au cauzat riscuri de avort spontan. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, împreună cu alte organizații din domeniul sănătății, au încurajat vaccinarea gravidelor împotriva COVID-19.